På svenska In English


Tulips & Roses på FacebookBroderi, tyg, ull, pärlor, band och annat roligt!

Inspiration och material till ditt eget textila skapande. Här hittar du:

Tyg: tillklippta tyg/stuvar av kläde, vadmal, aida-, stramalj- och linneväv.

Brodergarn: Fårö, Mora, Brage, Tuna, guld- och silvertråd. Kits/ materialsatser: Pröva på och avancerade

Dekor: rocaille pärlor, paljetter som gör ditt hantverk levande!

Roliga tillbehör: Beslag, nyckelringar, väsklås, dockögon mm

sybågar, saxar, belysning, förstoringsglas, förvaring mm .

Ylletyg – kypert, tuskaft, kläde & vadmal

Yllebroderi

Teknik: När du ska brodera en sittdyna som ska tåla nötning rekomenderar jag att du använder dig av korta stygn som stjälksöm, klyvsöm och schattersöm. Mora och Brage brodergarn är slitstarka. Sy gärna på applikationer i olika färger med hjälp av Mora garn eller sysilke. OBS! Dra alltid försiktigt i yllegarn och använd en nål som är minst lika bred som garnet. En sybåge behövs vid vissa stygn för att få bättre överblick och så att tyget inte drar ihop sig. Tråden bör inte vara längre än en armslängd. Om du vill ha effekter i ditt broderi kan du sy med lingarn, metallictråd eller lägga till pärlor och paljetter.

Skillnaden mellan vadmal och kläde 

Kläde är ett vävt, lättvalkat yelltyg av tuskaft där man fortfarande ser väven. Tyget kan ha olika grovlek och strävhet. Kläde används traditionellt till "Skånebroderier". Det är följsamt och används till dräkter, väskor, sittdynor och kuddar. 

TUSKAFT (tvåskaft) är en väv där varannan tråd går upp och varannan ner vid ett inslag och tvärtom vid nästa inslag. Det ger ett rutmönster och är den tätaste och slitstarkaste bindningen. Plain weave på engelska.

Vadmal
är vävd och valkad (våttovat) kypert. Ytan är slät utan att man kan se trådarna i väven. På ena sidan finss ett mer eller mindre synligt diagonalt mönster. Fin (lätt) vadmal passar bra till kuddar, väskor, småslöjd och är perfekt till att klippa appiikationer av - fransar inte. Garnet lägger sig ovanpå tyget när du broderar - sk Påsöm.

KYPERT- eller diagonalbindning ger ett karakteristiska linjer som löper på snedden. Man hoppar över några varptrådar och flyttar bindepunkten ett steg åt sidan. Tyget blir oliksidigt. Förutom 3-skaftskypert, finns det flera vävvarianter som ger olika mönster såsom diamantkypert, kristallkypert, fiskbenskypert, gåsöga, 4-skaftskypert, mfl. Twill på engelska.
Om du tittar på jeans ser du tydligt kypertbindningen.

Ulltygets kvalité bestäms bland annat av vikt per m2 och vilken sorts ull den är gjord av. Var observant på att en del ulltyg av sämre kvalité kan ha inblandning av syntetfibrer och ibland fäller färg. Ett bra tyg ska tåla en del ljus, handtvätt och inte ludda av sig så mycket. Tovad ull kan bli till tyg men är inte vävd.

Att sy kuddar 

Tänk efter vilket mått du vill ha på din kudde och räkna med sömnsmån. Innerkudden bör vara några cm större runt om. Om din broderade kudde har måttet 45 x 45 cm bör du ha en innerkudde på 50 x 50 cm. Själv använder jag mig av färdigsydda kuddar av både dun och syntet. Du kan också stoppa mindre kuddar med ullvadd.

Avsluta hörnen med klippa bort hörnen innan du syr ihop från avigsidan. Om du lämnar öppningar i hörnorna kan du avsluta med tofsar, garnbollar eller tygremsor. Du kan sy på maskin med tålig polyestertråd alternativt för hand med förstygn och stark, vaxad lintråd av s.k knyppeltråd 35/3.

I butiken hittar du färdigklippta tygbitar och brodergarn som inspirerande paket eller en och en.

Hur tvättar man ull?

Ull är ett härligt material! Ull värmer när det är kallt och transporterar bort fukt om du är svettig. Ullfibrerns förmåga att stöta bort smuts gör att du slipper tvätta så ofta! Häng ut dina ullkläder, plädar och kuddar då och då. Fuktig luft gör att smutsmolekyler lyfts bort från ytan. Ett annat knep är att lägga dem på snö och gärna piska kuddarna. När du ska tvätta ullprodukter så följ tvättmärkningen. De flesta ullprodukter tål varsam handtvätt med ulltvättmedel/ulltvål. Tvätta i ullprogrammet om märkningen tillåter det. "superwash" betyder att plaggen inte tovar ihop sig i tvättmaskinen. OBS! Tänk på att inte chocka ullfibrern med varmt vatten - håll en jämn, ljummen temperatur när du bara vill tvätta- inte tova. Det finns även yllefärg i butiken om du vill prova att färga ditt eget garn eller färga ett stycke tyg i olika nyanser och färger.

Klädvård

För att behålla fräschören på yllekäder:  Vädra på kvällen och gärna utomhus då och då. Lägg yllesulor i en plastpåse i frysen eller ute i minusgrader ett dygn om du vill ta död på microorganismer. Du behöver inte tvätta ull särskilt ofta - det renar sig själv i frisk, fuktig luft - miljövänligt och lättskött!
Om ditt ullplagg fått noppor tar du lätt bort det med en ullkam.

Copyright Tulips & Roses